Mic-Key - den mest använda gastrostomiporten
Mic-Key

Mic-Key - den mest använda gastrostomiknappen

Mic-Key produktbild

Om din dysfagi gör det svårt att få ner mat den vanliga vägen kan det hända att du behöver göra en gastrostomi för att må bra och undvika näringsbrist. Mat, dryck och medicin ges då via en gastrostomiport, eller ”mun till magen”, som den ibland kallas.

Den mest använda gastrostomiknappen är Mic-Key, en diskret liten knapp som ligger nära huden och därför passar den som har en aktiv livsstil. Mic-Key kan minska risken för kräkningar och illamående vid måltider och gör att man kan leva ett normalt liv, trots sväljningssvårigheterna.

Så fungerar Mic-Key

Oftast får man en Mic-Key först när kanalen till magsäcken är väl etablerad, efter 4-6 månader med PEG-kateter. Till skillnad från PEG har Mic-Key inga slangar som sticker ut från magen och kan lätt skötas om och bytas i hemmet. Mic-Key är gjord av silikon och finns i olika längd och grovlek för att passa dina individuella behov. Den kan användas både till vuxna och barn som har dysfagi och storleken kan ändras över tid.

En liten, vattenfylld ballong håller Mic-Key på plats på insidan av magsäcken och en platta på utsidan gör så att slangen inte åker in i magen. När det är dags att äta fästs en kopplingsslang/förlängningsslang till knappen på magen. Det finns många olika typer av kopplingsslangar, som kan användas, till exempel beroende på om maten är tjockflytande eller tunnflytande, eller om det är läkemedel som ska ges. En backventil underlättar matningen och hindrar magsäcksinnehållet från att läcka ut.

Äta med Mic-Key

Mic-Key kan antingen användas som ett komplement till den vanliga maten eller som enda näringskälla. Att ha en Mic-Key innebär alltså inte att man helt måste sluta äta med munnen. Fråga din läkare om det är något som du kan och får äta själv, gärna sådan mat och dryck som du njuter lite extra av.

Även om du får näring genom Mic-Key är det bra om du kan sitta med vid matbordet under måltiden, så att du får se och känna lukten av mat i andras sällskap. Aktiva personer brukar ta maten i 4-6 portioner fördelade över dagen, så att de kan följa den övriga familjens måltidsrytm. Det går också bra att ta flytande mat/dryck i sin Mic-Key, till exempel nyponsoppa, kaffe eller annat som man tycker om, då man kan känna smak den vägen. Allt som tas i gastrostomin ska vara kropps-/rumstempererat. För personer som är sängbundna kan Mic-Key kopplas till ett kontinuerligt dropp, som tillför näringen långsamt under flera timmars tid. Mic-Key kan även användas på natten.

Mer om Mic-Key

Mic-Key front
Frontalbild på Mic-Key (klicka på bilden för att se en större version)
Mic-Key profil
Profilbild på Mic-Key

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.