Sömnproblem på grund av dysfagi - gastrostomi.se
Sömnproblem

Sömnproblem och insomnia i samband med dysfagi

Dysfagi, eller sväljningssvårigheter, innebär ofta att det tar längre tid än normalt att äta, att man har lätt för att sätta i halsen eller kanske dreglar i samband med måltider. Men sväljningssvårigheterna kan också göra sig påminda på natten i form av sömnproblem. Hosta nattetid är ett vanligt symtom på dysfagi som kan göra att sömnen störs eller att man drabbas av insomnia.

Orsaken till hostan kan bland annat vara refluxsjukdomar som ger sig till känna på natten. Andra vaknar av att de aspirerar, det vill säga att de andas in matrester i luftstrupen. Det kan bero på fickbildning på matstrupen som gör att föda fastnar under dagen och sedan lossnar när man är i liggande ställning. Ibland kan man vakna för att man känner smärta i bröstet eller för att man aspirerar saliv som samlats i svalget. Det kan bero på att salivproduktionen avtar på natten och att sväljreflexen då uteblir. Sömnproblem i samband med dysfagi kan göra att du blir orkeslös och aldrig känner dig riktigt utsövd. Men problemet kan behandlas.

Behandla sömnproblem

Om orsaken till dysfagin är refluxbesvär kan det hjälpa att inte äta något tre timmar innan du går och lägger dig, samt sova med höjt huvudläge. Om sömnproblemen ändå inte ger med sig kan du prata med din läkare om att pröva ett receptbelagt sömnmedel. Många av de som lider av dysfagi har svårt att svälja tabletter och kapslar hela, men det finns andra sätt att ta mediciner på. Vissa tabletter kan krossas och blandas med vätska, medan andra bör eller måste sväljas hela.

Ett bra alternativ för den som har sömnproblem på grund av dysfagi är sugtabletter eller sömnmedel som kan tas sublingualt, det vill säga under tungan. Tabletter som tas under tungan smälter snabbt och tas upp i blodet inom några minuter via slemhinnan i munnen.

Gastrostomi

Gastrostomi

För den som har dysfagi är det svårt att få i sig mat och dryck via munnen och om besvären varar mer än ett par veckor kan det därför bli nödvändigt att göra en så kallad gastrostomi.

Lär dig om gastrostomi

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.