Kontakt med dietist
Kontakt med dietist

Kontakt med dietist vid dysfagi

Om du har dysfagi är det bra att kontakta en dietist för att få individuella kostråd kring konsistensanpassning och energiberikning av maten utifrån ditt specifika behov, förutsättningar och smakpreferenser. Ditt näringsintag och näringsbehov beräknas och ligger till grund för kostbehandlingen. Dietisten samarbetar ofta med logoped och utgår från logopedens bedömning när det gäller behov av konsistensanpassning.

För att förbereda dig inför besök hos dietist kan du tänka igenom hur du vanligtvis brukar äta och gärna skriva ned det. Har du gjort några förändringar i dina matvanor den senaste tiden? Din vikthistoria, dvs nuvarande vikt, tidigare vikt och om vikten har förändrats den senaste tiden är viktig information.

Anledning att ta kontakt med dietist finns om man har svårigheter att äta viss mat eller dryck, om måltiden tar längre tid, om man minskat sitt intag eller om man minskat i vikt.

Uppföljande kontakter behövs oftast, då sväljningssvårigheter och viktförändringar kan förändras över tid.

Hur man får kontakt med dietist ser olika ut hos olika vårdgivare, i vissa fall behövs remiss från behandlande läkare.

Gastrostomi

För den som har dysfagi är det svårt att få i sig mat och dryck via munnen och om besvären varar mer än ett par veckor kan det därför bli nödvändigt att göra en så kallad gastrostomi.

Lär dig om gastrostomi

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.