Gastrostomiportar
Gastrostomiportar

Olika typer av gastrostomiportar

PEG-kateter

PEG (Perkutan Endoskopisk Gastrostomi) talar egentligen bara om hur gastrostomin är anlagd dvs genom huden med hjälp av endoskop/rörformat instrument. PEG-slangen är ofta den första gastrostomin som patienten får. Pegarna är ofta långa, oformliga och stora. De syns ordentligt på magen och kan trassla in sig i blöjor och byxlinningar. En PEG-slang kan inte bytas i hemmet, den bytes/tas bort på specialistklinik. Mic-PEG är ett exempel på en PEG-kateter.

Gastrotub (Gastrostomikateter)

Gastrostomikateter eller gastrotub, är ett mellanting mellan PEG-slangen och MIC-Key. En gastrostomikateter har ofta en kortare slang, den traslar inte in sig lika lätt. Den kan bytas och skötas i hemmiljö. Gastrostomikatetern har ingen backventil. Mic-Bolus är ett exempel på en gastrostomikateter.

Gastrostomiport (knapp)

Mic-Key

MIC-Key är den gastrostomiport som många patienter får efter att kanalen/stomat bildats och man byter och tar bort PEG-slangen. MIC-Key kan också med en annan teknik (MIC Introducer Kit) eller opreativt sättas in direkt. MIC-Key är liten vilket möjliggör en aktiv livsstil eftersom MIC-Key ligger platt mot magen och har en backventil. MIC-Key är lätt att sätta in och byta samt finns både till barn och vuxna.

Mic-Key J

Gastrostomiport med anslutning till tunntarmen

Det finns även gastrostomiportar som ansluts till tunntarmen. Några exempel på dessa är Mic-Key J, Mic-Key GJ och Mic-GJ.

Mic Introducer Kit

Mic Introducer Kit är ett modernt sätt att enkelt och säkert anlägga en gastrostomi. Man behöver endast genomgå en procedur för att få en ballongfixerad gastrostomi, som t ex, Mic-Key, på plats. Det innebär att man inte måste börja med en PEG-slang.

Användarinstruktioner

Att leva med en gastrostomi

Hur är det att leva med en gastrostomi? Klicka nedan för att se en film om det (filmen är på engelska).

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.