Kosttillägg och sondnäring
Kosttillägg och sondnäring

Kosttillägg och sondnäring vid dysfagi

Kosttillägg är näringsprodukter avsedda att komplettera vanlig mat och dryck. De finns som näringsdrycker och i puré-, kräm- och puddingform. De kan användas som mellanmål och/eller som komplement till en måltid. Näringsinnehållet varierar mellan olika produkter. De färdiga produkterna är lätta att ta med som mellanmål på promenader, utflykter och resor.

Berikningspulver

Berikningspulver kan användas i maten för att öka energi- och/eller näringsinnehållet. Det finns olika sorter, vissa är kompletta som innehåller de flesta näringsämnen och vissa innehåller enbart protein eller kolhydrater. De kan blandas i t ex gröt, soppor och såser eller i drycker t ex chokladdryck. En dietist kan hjälpa till att välja lämplig produkt utifrån dina behov och förutsättningar.  Kosttillägg finns att köpa på många apotek och kan vid behov förskrivas av dietist.

Sondnäring

Vid svårare dysfagi eller när konsistensanpassning och energiberikning inte räcker för att uppnå energi- och näringsbehovet kan sondnäring komplettera eller ersätta vanlig mat. Sondnäring är en näringsprodukt (jmf välling) som tillförs genom sond eller gastrostomi, dvs en sk PEG eller knapp. Näringssammansättningen varierar mellan olika produkter. Hur mycket sondnäring man behöver, beror på om man även kan äta som vanligt och i så fall vad och hur mycket. Även andra drycker och vatten kan tas via sonden. En dietist kan hjälpa till att välja lämplig sondnäringsprodukt utifrån dina behov. Sondnäring förskrivs oftast av dietist.

Gastrostomi

Gastrostomi

För den som har dysfagi är det svårt att få i sig mat och dryck via munnen och om besvären varar mer än ett par veckor kan det därför bli nödvändigt att göra en så kallad gastrostomi.

Lär dig om gastrostomi

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.