Konsistensanpassning och energiberikning
Konsistensanpassning och energiberikning

Konsistensanpassning och energiberikning vid dysfagi

Utgångspunkten är att kunna äta det man tycker om, att favoriträtterna ska finnas med och att maten smakmässigt ska vara densamma. Vanligtvis är det inte så många livsmedel som helt måste uteslutas men däremot konsistensförändras. Vad man tycker om det är individuellt. Ibland räcker det med små förändringar som inte alltid är så märkbara men större förändringar kan göra att man väljer att avstå från vissa rätter. En logoped kan efter bedömning ge råd om lämplig konsistens på mat och dryck och om vissa livsmedel bör undvikas helt.

Tillagning

I vissa fall kan det räcka med att man väljer lämpliga råvaror, t ex möra köttdelar och att man tillagar maten på ett annorlunda sätt. Kött bör tillagas i ugnen på lägre temperatur, eller kokas under längre tid så att köttet blir så mjukt och saftigt som möjligt. Även köttfärsrätter och fiskrätter behöver tillagas på ett försiktigt sätt, för att inte bli för torrt och svårt att äta. Köttet kan behöva skäras i små bitar och serveras med sås.

Bröd och pålägg

Vilken sorts bröd som fungerar bäst är individuellt och i vissa fall får bröd uteslutas helt. Mjukt bröd, hårt bröd, rostat bröd, bröd utan kanter och grovt bröd utan frön och korn, allt efter smak och möjlighet/förmåga att tugga och svälja.

Förutom ost, skinka och korv som är vanligt som pålägg kan bredbara pålägg vara ett alternativ. Mjukost, leverpastej men också böcklingpastej, mosat ägg med kaviar, mosad avokado, dessertost, jordnötssmör, mosad makrill i tomatsås och mosad lax med eller utan majonnäs. Väl kokta linser, bönor eller ärtor som mixas eller mosas.

Lättuggad mat

Mjuk, lättuggad mat kan vara köttfärsrätter som köttfärslimpa, köttfärsbiffar, köttbullar (saftiga och utan stekyta) köttfärssås eller frikadeller. Kokt korv utan skinn. Fiskgratäng, fiskbullar, stekt eller kokt fisk. Om man väljer färdiglagat är det viktigt att hitta en produkt som har lämplig konsistens. Äggrätter som omelett, äggröra eller kokt ägg kan varieras på olika sätt. Kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller välkokt pasta. Grönsaker bör vara väl kokta eller finrivna. Frukter kan behöva skalas, finfördelas, rivas, mosas eller kokas som kräm.

Sås till maten underlättar vid måltiden. Potatis, kött, fisk och grönsaker kan mosas med gaffel tillsammans med sås direkt på tallriken, sås gör maten smidigare och mer lätthanterlig i munnen. Sås gör också matportionen mer energirik.

Finfördelad mat

Om man behöver mer finfördelad mat, är det bra att ha tillgång till en stavmixer eller matberedare. Tillagat kött, fisk och grönsaker mixas var för sig med buljong, sås eller mjölk/grädde. Kokt potatis och grönsaker kan pressas med potatispress eller serveras som mos eller puré.

Konsistensanpassning vid dysfagi

Drycker

Vatten och andra tunnflytande drycker kan behöva förtjockas. Förtjockningsmedel av olika fabrikat finns att köpa på apotek. Naturligt tjockflytande drycker är tex nyponsoppa, saft/bärsoppa, filmjölk, drickyoghurt och yoghurt. Smoothie kan göras genom att mixa yoghurt eller glass tillsammans med bär och mjuka frukter.

Energiberikning

En måltidsordning med många små måltider fördelade över dagen, gör det lättare att få tillräckligt med energi och näring. Förslagsvis frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.

Förutom att anpassa sin mat i den konsistens som underlättar måltiden kan man behöva energiberika sin matportion. Det betyder att mer energirika livsmedel som t ex olja, smör, margarin, grädde, creme fraiche, majonnäs, ost och ägg ingår i måltiden och att såsen tillagas med mjölk eller grädde istället för enbart buljong.  Att välja energiinnehållande drycker som t ex mjölk, juice eller lättöl till måltiden istället för vatten ökar energiintaget.

För att öka fiberinnehållet i den konsistensanpassade maten kan soppa med grönsaker och rotfrukter mixas till en slät soppa. Smoothies med mixade bär eller mjuka frukter. Gröt kan kokas helt eller delvis på fibergryn och müsli kan blötläggas en stund i filmjölk eller yoghurt.

Näringsprodukter

Näringsprodukter kan bli aktuellt att komplettera med när den vanliga maten inte räcker till. Nedsatt ork i kombination med dysfagi är en vanlig anledning till ett för litet matintag trots anpassad mat och många små måltider. Kosttillägg och sondnäring kan då bidra med energi och näring och samtidigt förkorta tiden det tar att äta.    

Mer om dysfagi

Gastrostomi

Gastrostomi

För den som har dysfagi är det svårt att få i sig mat och dryck via munnen och om besvären varar mer än ett par veckor kan det därför bli nödvändigt att göra en så kallad gastrostomi.

Lär dig om gastrostomi

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.