Mat och näring vid dysfagi
Mat och näring vid dysfagi

Mat och näring vid dysfagi

Mat och näring vid dysfagi

Vid dysfagi är det vanligt att intaget av mat och dryck minskar, vilket kan leda till viktminskning och ett för lågt intag av vissa näringsämnen. Det kan ta längre tid att äta en portion mat och ibland minskas portionsstorleken utan att man tänker på det. Det händer också att matordningen ändras, att man utesluter måltider och äter vid färre tillfällen. Vanligt är också att man undviker de maträtter och livsmedel som innebär svårigheter att tugga och svälja.

Viktminskning och dysfagi

Viktminskning kan bero på ett för lågt energiintag med trötthet och minskad muskelmassa som följd. Vid vissa sjukdomar är energibehovet högre vilket kräver ett ökat energiintag. Det motsatta, att energibehovet är minskat, kan ställa krav på en ökad näringstäthet. Det är viktigt att motverka viktnedgång i samband med sjukdom för att orka med vardagens alla bestyr. Därför är det bra att hålla koll på sin vikt genom regelbundna viktmätningar.

Ett ensidigt livsmedelsval kan leda till ett för lågt intag av vissa näringsämnen utan att man minskar i vikt. Det är vanligt att man dricker för lite. Att inte kunna dricka tillräckligt med vätska kan hos en del vara den enda svårigheten. Ett för lågt vätskeintag kan bidra till förstoppning, liksom ett ändrat livsmedelsval med mindre fiberrika livsmedel.

För att undvika viktnedgång och ett för lågt näringsintag, kan man behöva anpassa konsistensen på mat och dryck, äta små portioner och många måltider under dagen. Att energiberika sin mat är ett led i att nå sitt behov av energi trots att matportionerna minskar. För att detta ska fungera så bra som möjligt behöver man planera sina måltider och avsätta mer tid för att äta. I vissa fall kan man behöva kosttillägg och/eller sondnäring.

Måltidsmiljön är viktig för aptiten

Måltidsmiljön är viktig. En fin dukning och uppläggning av maten är speciellt viktigt vid minskad aptit. Att ha en bra sittställning och en rofylld miljö gör det lättare att koncentrera sig på att äta.

Måltiden är ett sätt att umgås till vardag och fest och i många av våra traditioner har maten en stor betydelse. Genom att förändra sina matvanor, livsmedelsval och konsistens finns möjligheter att kunna känna matglädje trots de svårigheter som förekommer vid dysfagi.

Fler kostråd vid dysfagi

Gastrostomi

Gastrostomi

För den som har dysfagi är det svårt att få i sig mat och dryck via munnen och om besvären varar mer än ett par veckor kan det därför bli nödvändigt att göra en så kallad gastrostomi.

Lär dig om gastrostomi

Du lämnar Gastrostomi.se

Genom att klicka på "Fortsätt" nedan lämnar du den här Mylan-affiliate-webbplatsen för att visas på en tredje parts webbplats som är ansvarig för innehållet.